Focus op: Barbaresco

De regio Piemonte of Piëmont -letterlijk ‘aan de voet van de berg’ - ligt in het Noordenwesten van Italië, ten Zuiden van de Franse en Zwitserse Alpen. De indrukwekkende bergen omringen de op één na grootste regio van het land, met als hoofdstad Turijn. In deze prachtige regio worden geweldige wijnen gemaakt, waaronder Barbaresco. Het is een rode wijn, die beschouwd wordt als één van de beste wijnen van het land. Barbaresco heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) classifactie, de hoogste in Italië, in 1980 ontvangen.

Nebbiolo in de Piemonte

De Barbaresco wijn is een krachtige rode wijn, de kleur daarentegen is licht en wordt net als zijn grote broer Barolo gemaakt van enkel de beste Nebbiolodruiven. De Nebbiolodruif is een blauwe druivensoort die haar oorsprong vindt in Italië. Ook elders, zoals in Amerika en Australië, wordt er geëxperimenteerd met deze druif, maar in de Piëmonte komt de druif het best tot haar recht.

De Noord-Italiaanse wijnen van de Nebbiolodruif hebben een hoge zuurgraad en flink wat tannine. Ze zijn expressief in de smaak en hebben vaak wat aardse tonen. De Barbarescowijn wordt geproduceerd in de provincie Cuneo, in de gemeenten Treiso, Neive, San Rocco, Alba en natuurlijk Barbaresco. In de wijn vind je aroma’s van onder andere viooltjes, rozen, kersen, bramen, frambozen leer en kaneel.

Barbaresco vs. Barolo

Omdat beiden wijnen gemaakt worden van dezelfde druif en de gebieden wáár de wijnen gemaakt worden aan elkaar grenzen worden de twee wijnen vaak met elkaar vergeleken. De Barbaresco is doorgaans zachter en eleganter van karakter. Dit komt door het minieme verschil in klimaat: het Barbaresco gebied is wat lagergelegen dan dat van de Barolo, waardoor de Nebbiolodruiven van de Barbaresco eerder rijpen. Uitzonderingen daar gelaten: ook de Barbaresco kent flinke krachtpatsers.

Barbaresco onder streng toezicht

Om de kwaliteit te waarborgen zijn er strenge regels verbonden aan de vinificatie. De minimale rijping is 26 maanden voor de reguliere Barbaresco en zelfs 50 maanden voor de Barbaresco Riserva wijnen, waarvan bij beiden varianten ook nog eens negen maanden op hout. Ook mogen er niet minder dan 3.500 wijnstokken per hectare staan in de gaard. Er moet 12% aan alcoholgehalte in de wijn zitten voor de Barbaresco en 12,5% voor de Riserva.

De wijnen hebben een lang bewaarpotentieel, rijping op de fles van 10 tot zelfs 20 jaar zal de complexe wijn zachter en intenser maken.

De meeste gerenommeerde Barbaresco producenten zijn onder andere: Bruno Giacosa, Gaja, Sottimano, Produttori del Barbaresco, Pio Cesare en Montaribaldi.

Hier vindt u alle Barbaresco wijnen op Vintrado