Focus op: Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een jong wijnland, ten Zuidoosten van Australië. Hier, aan de andere kant van de wereld, wordt knisperend frisse en stuivende wijn gemaakt van klassieke Europese druiven. Als wijnland scharen we Nieuw-Zeeland onder de Nieuwe Wereld, het staat al sinds de geboorte van haar wijnbouw bekend om de stuivende Sauvignon Blancs en fruitige Pinot Noirs.

Een Britse missionaris, genaamd Samuel Marsden, plantte in 1819 de eerste wijnranken in Nieuw-Zeelandse aarde van het Noordereiland. Pas met de komst van de Engelsman  James Busby in 1833 startte de commerciële wijnbouw. Deze Brit was in de leer geweest bij Franse wijnboeren, schreef boeken over zijn ervaringen en bracht zijn kennis in de praktijk op het Nieuw-Zeelandse platteland. De wijnbouw was heel kleinschalig.

Europese immigranten die halverwege de 19e eeuw naar het land verhuisden -Duitsers, Fransen en Spanjaarden- zorgden voor een impuls in de wijnbouw. Zij namen de klassieke Franse druivenrassen mee naar het eiland, hier werd toen nog voornamelijk zoete en versterkte wijn van gemaakt. Tot de Tweede Wereldoorlog, toen huiswaarts-kerende soldaten de liefde voor Europese ‘onversterkte’ wijnen mee terug namen naar hun thuisland Nieuw-Zeeland.

Moderne wijnhistorie van Nieuw-Zeeland

De regering van het land hanteerde tijdenlang een streng alcoholbeleid. Wijnboeren mochten bijvoorbeeld hun wijnen niet verkopen aan de particuliere consument, enkel aan hotels. Maar vanaf de jaren ’50 werd deze alcoholwet soepeler. Ook restaurants mochten wijnen op de kaart zetten en er waren wijnwinkels die flessen aan de ‘gewone’ consument mochten verkopen. Pas vanaf 1990 mochten ook supermarkten hun schappen vullen met wijnflessen.

Sinds die tijd is de Nieuw-Zeelandse regering ook meer gaan investeren in innovatieve wijnbouwtechnieken en het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Er is nu meer dan 25.000 hectare grond beplant met de Vinitis Vinifera. Heden ten dage vindt de meeste wijnproductie plaats op het Zuidereiland.

Terroir van de eilanden

Omdat Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die wij hier kennen. De oogst vindt dan ook tussen februari en mei plaats, in het Noorden eerder dan in het Zuiden. De wijngebieden liggen verspreid over het Noorder- en Zuidereiland en hebben elk een eigen bodem, microklimaat én dus oogsttijd. Over het algemeen is het er overdag warm en ‘s nachts koelt het redelijk af. Die temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor fris-zure druiven, met veel fruit.

Nieuw-Zeelandse wijnmakers hoeven zich, in tegenstelling tot hun Europese collega’s, niet al te druk te maken over een classificering en een strenge wetgeving wat betreft oorsprong en vinificatie.

Zo is irrigatie van de wijngaarden toegestaan en mag er gechaptaliseerd worden (suiker toevoegen aan de wijn om het alcoholpercentage te verhogen). De wijnen mogen ook aangezuurd of ontzuurd worden.

Van Noord naar Zuid, van Chardonnay naar Sauvignon Blanc

In het Noorden vinden we onder andere de bekende regio’s Auckland, Gisborn en Hawke’s Bay. In dit wat vochtige, maar warmere Noorden groeit de Chardonnay druif goed en levert elegante wijnen op.

In het Zuiden van Nieuw-Zeeland is Marlborough -op het Noordelijkste puntje van het Zuidereiland- de belangrijkste en meest beroemde wijnbouwregio, waar de Sauvignon Blanc de show steelt.

Deze stuivende wijn staat bekend om het unieke aroma, de frisse zuren en aangename boeket. Expressief en verfrissend, met aroma’s van buxus, gras, steenfruit, kruisbessen en passievrucht. Een Marlbourough Sauvignon Blanc is bijna onmiskenbaar en geldt als één van de beste Sauvignon Blancs ter wereld.

Maar we vinden in Nieuw-Zeeland ook steeds meer Riesling en uiteraard Pinot Noir. De Pinot Noir wordt gevinifieerd in een zeer fruitige en frisse stijl. Ook Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sémillon staan aangeplant in Nieuw-Zeeland.

De meest gerenommeerde Nieuw-Zeelandse wijnproducten zijn onder andere; Stonyridge Vineyards, Felton Road, Craggy Range, Cloudy Bay, Clos Henri en Saint Clair Family Estate

Hier vindt u alle Nieuw-Zeelandse wijnen op Vintrado