Focus op: Pinot Blanc

Elegant, bescheiden, zacht en fruitig. Rode appeltjes en zachte peer. Niet persé erg uitgesproken, maar rond en romig. En natuurlijk de beste begeleider bij witte asperges. Juist: Pinot Blanc!

Over de hele wereld zijn wel wijngaarden te vinden waar Pinot Blanc aangeplant staat, van Hongarije tot aan Canada en Argentinië. In Italië luistert het druifje naar Pinot Bianco, in Oostenrijk en Duitsland noemen ze de witte Pinot ‘Weissburgunder’. Duitsland is de grootse producent van Pinot Blanc/Weissburgunder wijnen, met zo’n 5000 hectare aan wijngaarden.

Pinot Blanc of Weissburgunder?

Heeft die laatste benaming toevallig iets te maken met de afkomst van de druif? Zeker! De witte Bourgondiër. De Weissburgunder is namelijk van oorsprong een Bourgondische druif. Pinot Blanc is de Franse benaming, de witte druif is familie van de rode Pinot Noir en ‘grijze’ Pinot Gris.  

Nu vinden we niet zoveel Pinot Blanc gaarden meer in de Franse Bourgogne, het is hier Chardonnay wat de klok slaat. Wel bijzonder is het onder de Franse wijnbouwwet, dat de druif nog steeds wel toegestaan is in het gebied. Ook is de druif te vinden in de Champagnestreek en mag hier in de blends gebruikt worden.

Elzasser Elegantie

Pinot Blanc maakt natuurlijk naam met de zachte en charmante wijnen uit de Elzas. De Elzas, of in het Frans ‘Alsace’ is een wijnstreek in het uiterste oosten van Frankrijk, tussen de Rijn en de indrukwekkende Vogezen. Zo’n 20% van alle aangeplante druiven bestaat hier uit Pinot Blanc.

Een AOC Alsace hoeft niet voor 100% uit Pinot Blanc te bestaan, vaak is het een assemblage met de Auxerrois druif. Deze druif geeft wat meer pit en zuren aan de zachte en elegante Pinot Blanc. Ook familieleden Pinot Gris en Pinot Noir zijn toegestaan in de blend volgens de Elzasser wijnwetten.

Crémant d’Alsace vs. Champagne

In  de Elzas wordt de Pinot Blanc vooral gebruikt voor de productie van witte wijnen, maar ook dessertwijnen én niet op de laatste plaats: mousserende wijn: de Crémant d’Alsace. Deze aromatische bubbelwijn, met een subtiele mousse, wordt volgens de ‘Methode Traditionelle’ gemaakt, net zoals landgenoot Champagne.

Naast dat Pinot Blanc -samen met de Gewürztraminer, Riesling en de andere Pinots-  beroemd is in de Elzas, is er een nóg een plaats waar deze ‘Pinot Bianco’ een belangrijke rol speelt in de vinificatie. Waarschijnlijk staan de druiven Garganega en Trebianno di Soave bekender te boek voor de productie van deze frisfruitige, soms notige, witte wijn uit Verona. Maar ook Pinot Blanc is te vinden in… de Soave.

Hier vindt u alle Pinot Blanc wijnen op Vintrado.