Focus op: Ribera del Duero

In de Spaanse regio Castilla y Léon, op zo’n 120 kilometer ten noordwesten van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Het gebied staat bekend om complexe rode wijnen, die veelal gemaakt zijn van de Tempranillo druif. Plaatselijk wordt deze druif ook wel Tinto Fino, of Tinto del País genoemd.  

De streek kreeg pas in 1982, sinds het EU-lidmaatschap van Spanje, de DO-status (de beschermde oorsprongsbenaming) en is nu na Rioja de grootste producent van kwaliteitswijnen in Spanje. Al voor dat Ribera del Duero de DO-status kreeg werd er wijn gemaakt, er waren maar negen wijnproducenten, veelal grotere coöperaties. Inmiddels zijn er meer dan 300 wijnmakers in de streek, voornamelijk familiebedrijven. 

Het typerende terroir van Ribera del Duero

Ribera del Duero ligt middenin de bergen, op 600 tot 800 meter hoogte op het Centraal Plateau in het binnenland van Spanje, naast de rivier de Duero. Hierdoor heerst er een gematigd mediterraan/continentaal klimaat waarbij de zomers heet zijn en de winters koud en het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur het gehele jaar groot is. De nachttemperatuur is laag, wat gunstig is voor de groei van de druiven; complexere aroma’s kunnen zich zo ontwikkelen, terwijl de zuren van de druif bewaard blijven. Er ontstaat een mooie balans tussen de rijpheid en de zuurgraad. Wel is er in het voorjaar een grote kans op vorstschade.  

De ondergrond van de wijngaarden verschillen, ook naargelang de hoogte: van klei, mergel, kleisteen tot kalk. Dit terroir is van groot belang voor het eindproduct. 

De streek brengt enkel rode wijn en rosado (rosé) voort. De rode wijn wordt voornamelijk van de Tempranillo druif gemaakt. Daarnaast worden de Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah aangeplant. Deze druiven worden vaak gebruikt om te blenden met de Tempranillo. De Grenache druif wordt gebruikt om frisse en kruidge rosé van te maken. De enige toegestane witte druif is de Albillo, deze is enkel aangeplant om de kleur van de rosado lichter te maken. 

Ribera del Duero hou(d)t van hout

De Tempranillo druif, ofwel Tinto Fino of Tinto del País, geeft wijnen die intens van smaak zijn, uitbundig en kleurrijk. Aroma’s van donker fruit als bramen, bosbessen en kersen zijn niet ondenkbaar. Maar ook smaken en geuren als vanille en tabak zijn door veelvuldig houtgebruik terug te vinden in de wijnen van de Ribera del Duero. 

Eén van de grondleggers en succesnummers van de moderne wijnbouw in Ribera del Duero is Vega Sicilia, gelegen in het oostelijke deel van de streek. Dit wijnhuis staat bekend om haar houtgelagerde wijnen. De wijnen ondergaan een enorm lang rijpingsproces, zo krijgt de uitzonderlijke Vega Sicilia Unico tenminste 7 jaar houtrijping. De subtiele houttonen die Vega Sicilia weet te verkrijgen in hun wijnen zijn uniek in de wereld.  

 

De meest gerenommeerde producenten uit Ribera del Duero zijn: Vega Sicilia, Dominio de Pingus, Emilio Moro, Viña Sastre, Alión & Dominio de Atauta

Hier vindt u alle Ribera del Duero wijnen op Vintrado