Focus op: Verdejo

Een van de meeste gedronken Spaanse druiven van het moment! Verdejo (spreek uit als ber-dè-goo) is een jeugdige en frisse druif, die men vooral vindt in het midden van Spanje: de Ruedastreek, net onder Vallodolid -ten Noordwesten van de hoofdstad Madrid- in de regio Castilla y León.  

Uitzonderlijk is dat één druivensoort voornamelijk uit één land, laat staan één streek komt. De Rueda is er beroemd om geworden. Er zijn zo’n 1500 wijnboeren die zich bezighouden met het verbouwen van Verdejodruiven. De ranken doen het goed op een bodem van kalk en keien.

De Afrikaanse Verdejo

Al meer dan 1000 jaar wordt het druivenras in Rueda aangeplant, maar haar oorsprong ligt iets Zuidelijker, namelijk in Afrika. In de 11de eeuw werd de druif meegenomen naar het Iberische schiereiland, wat toen voornamelijk nog in de Sherry verdween.

In de eeuwen daarna werden er geen noemenswaardige wijnen gemaakt van de Verdejo, de kwaliteit schommelde en er was geen duidelijk karakter te herkennen. Het was het wijnhuis Marques de Riscal dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw van de Verdejo een hit maakte. Met nieuwe vinificatietechnieken ontstonden er aangename en fruitige wijnen. Andere wijnmakers in de Ruedastreek volgden het voorbeeld.

Midden in de nacht

‘Verde’ betekent in het Spaans ‘groen’, dit zegt iets over het uiterlijk van de druiven, maar ook over het jong oogsten van de druiven. Het oogsten gebeurt voornamelijk in de nacht, zodat de warmte en de zon geen invloed kunnen hebben op de druif wanneer de trossen geplukt worden. Na het plukken worden de druiven vrijwel meteen geperst.

De Verdejo wijnen worden door het stuivende, frisse karakter en de aanwezige zuurgraad weleens vergeleken met de wereldwijd verspreidde Sauvignon Blanc of de Oostenrijkse Grüner Veltliner. De Verdejowijnen zijn licht, kruidig en fruitig. Met aroma’s van citrus, appel, peer, noten en, kenmerkend, venkel of anijs. Ook weleens verward met de Italiaanse Verdicchio en de Portugese aanverwant Verdelho.

Regels in de Rueda

De Verdejo wordt vaak geblend met de Viuradruif (ofwel Macabeo), maar ook Sauvignon Blanc is een veel geziene partner in de blends. De wijn heeft sinds 1980 een ‘Denominacion de Origen’ (DO) en zijn er regels verboden aan de vinificatie: witte wijnen uit de Ruedastreek moeten voor minstens 50% uit Verdejodruiven bestaan, wanneer de wijnen het label ‘Rueda Verdejo’ krijgen is het aandeel Verdejo maar liefst 85%.

Doorgaans wordt de Verdejowijn gevinifieërd op roestvrijstalen tanks, zo ontstaat de kenmerkende frisse en jonge stijl Verdejo. Maar wijnmakers kiezen er ook graag voor om de Verdejowijn houtopvoeding te geven, waardoor de wijnen aroma’s krijgen van amandelen, boter en honing. De favoriete wijn van voetbalicoon Johan Cruijff was een houtgelagerde Verdejo van Belondrade y Lurton. Fris in de aanzet en vol in de afdronk.

Hier vindt u alle Verdejo wijnen op Vintrado