Focus op: Vino Nobile di Montepulciano

Het is volgens velen één van de beste wijnen van Italië: de Vino Nobile di Montepulciano, vrij vertaald ‘de edele wijn van Montepulciano’. De wijn wordt geproduceerd in Toscane, in het Zuidoosten van de provincie Siena. Het is de wijn van de notabelen oftewel ‘the lucky few’. De oorsprong gaat terug tot aan de middeleeuwen, waar een dorp het decor werd van belangrijke samenkomsten, waarbij de wijn meer dan eens rijkelijk vloeide.

Het vroege succes van de Vino Nobile

In de Renaissance, van de 14e tot aan de 16e eeuw, was de oude stad Montepulciano een ontmoetingsplaats voor aristocraten, artiesten en zelfs pausen. Hen werd alleen het beste van het beste geschonken en zo werd de Vino Nobile di Montepulciano geboren. Ook de keldermeester van Paus Johannes III was dol op de Vino Nobile en omschreef de wijn als vino perfettissimo: de perfecte wijn.

Hoewel het in deze gloriedagen veelvuldig gedronken werd, kwam pas in 1981 het wettelijke succes. De Vino Nobile di Montepulciano kreeg toen het predicaat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de officiele beschermde oorsprongsbenaming van Italië.

Superster Sangiovese

De druif in deze nobele wijn is de Sangiovese, althans een lokale variant daarvan, de Prugnole Gentile genaamd. Als ondersteuning wordt er vaak wat van de inheemse druivenrassen Canaiolo Nero of Mammolo toegevoegd, deze druiven vindt men ook wel terug in Chianti wijnen. Tot en met 1989 mocht Vino Nobile di Montepulciano ook geproduceerd worden met witte druiven, maar dat is sindsdien verboden.

De DOCG wetgeving schrijft dan ook voor dat de benaming Vino Nobile di Montepulciano alleen mag gelden voor rode wijnen. Ook moet de wijn minstens voor 70% uit de Prugnolo Gentile druif bestaan, met een houtlagering van tenminste 2 jaar en het alcoholpercentage moet minstens 12,5 % zijn. Bij de Riserva is dit 13% alcohol en is de minimale vereiste houtrijping 3 jaar.

Karakteristieken van de Vino Nobile

De robijnrode wijn heeft een fruitig karakter met zijdezachte tannines en aroma’s van kersen, bramen, noten, amandelen en cederhout. Dit alles wordt afgesloten met een mooie, lang aanhoudende afdronk.

Een kleine kanttekening: verwar deze wijn niet met de Montepulciano d'Abruzzo. Dat is een rode wijn gemaakt van de Montepulcianodruif, uit de Abruzzen. De Vino Nobile is doorgaans een beter glas dan het bijna gelijknamige kleine broertje uit de Abruzzen. Men noemt dit niet voor niets, de edele wijn!

Hier vindt u alle Vino Nobile di Montepulciano wijnen op Vintrado