Focus op: Viognier

Van Chili tot de Franse Condrieu; de aan populariteit winnende witte druif Viognier is in de Oude en Nieuwe Wereld te vinden. Het is geen makkelijke druif om te verbouwen en eerder werd de druif ook niet op waarde geschat, tot deze in de Franse Rhônevallei tot grote hoogte steeg.

Waar deze bijzondere druif vandaan komt en hoe het aan de naam Viognier (uitspreken als vie-on-jee) komt is lange tijd onduidelijk geweest. De aanname is dat de Romeinen de druif vanuit Kroatië naar het Zuiden van Frankrijk meenamen. De druif zou dan vernoemd zijn naar een belangrijke wachtpost van de Romeinen: Vienne. Een ander verhaal is dat de druif precies op de plek waar nu de Condrieu is tijdens transport in beslag is genomen door struikrovers.

De Viognier druif is moeilijk te verbouwen, het heeft veel zorg nodig en is vrij vatbaar voor plantenziektes, daarom wordt er ook weleens gedacht dat de naam van de druif afstamt van het Hebreeuwse woord Gehennae; een verwijzing naar een ‘moeilijke en lange weg’. (de Gehenna was een smalle gevaarlijke passage die leidde naar een vallei waar kinderoffers werden gedaan.) Een makkelijkere uitleg en een wat minder gruwelijke herkomst van de naam is simpelweg dat Viognier een afleiding is van het Franse woord voor wijnrank: vigne.

Bijzonder en gevoelig

Omdat de Viognier ranken zo gevoelig zijn voor ziektes, waren zij tijdens de druifluis epidemie aan het einde van de 19e eeuw bijna uitgestorven. Gelukkig stond de druif alsnog, in heel summiere hoeveelheden, aangeplant in de Zuid-Franse Rhônevallei. In de jaren ’80 van de vorige eeuw floreerde deze regio, zo ook de Viognier druif.

In deze regio wordt de druif in blend gebruikt met andere inheemse druivensoorten als de Roussanne en Marsanne, maar ook gevinifieerd als een mono-cépage met geen onverdienstelijke opbrengst. De meest exclusieve en prestigieuze Viogniers komen uit Condrieu.

De krachtige Mistral winden zijn van grote invloed op de wijngaarden in het Noordelijke Rhône gebied. De wind brengt koelte in het warme Mediterrane klimaat van de Condrieu. De overige delen van Frankrijk waar Viognier staat aangeplant profiteren niet van deze wind.

Viognier en haar aroma’s

De wijnen hebben een bloemig aroma, smaken van zacht fruit als peer en nectarine en een volle body, met een laag zuurgehalte. Doorgaans wordt er aangenomen dat wanneer een wijndrinker gek is op Chardonnay, hij of zij ook het tropische en volle karakter van de Viognier kan waarderen.

Ondanks de gevoeligheid voor onder andere meeldauw en de punctualiteit die de wijnboer moet hebben wat betreft het oogsten van de druif, is de druif steeds populairder geworden bij de wijnmakers én de consument. Niet alleen in de Rhône vinden we de druif, ook in het Franse Languedoc-Roussillon en in Italië duikt zij op. Maar ook in Nieuwe Wereld-landen als Chili, Australië en Zuid-Afrika wint de druif aan populariteit.

De meest gerenommeerde Viognier producenten zijn onder andere: E. Guigal, Pierre Gaillard, Inglenook, Château de Beaucastel en Yves Cuilleron

Hier vindt u alle Viognier wijnen op Vintrado