Focus op: Zuid-Afrika

Een imponerend land met een net zo’n indrukwekkende (wijn)historie. Een land met weelderige natuur, bergen, zee, drukke steden en townships. Zuid-Afrika is een wijnland uit de ‘Nieuwe Wereld’, maar toch bestaat de wijnbouw hier al sinds 1655, toen Nederlander Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken plantte in tijden van de VOC.  

Kaap de Goede Hoop werd in deze tijd een bevoorradings- en verversingslocatie voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Toen decennia later Simon van der Stel, als Gouverneur van de Kaap, het stokje van van Riebeeck overnam breidde de wijnbouw zich uit over het land en verbeterde in kwaliteit. Van der Stel stichtte het bekende wijndomein Constantia, dat vandaag de dag nog steeds staat voor kwaliteitswijnen. Het waren daarna de Franse Hugenoten, die vanwege geloofsovertuigingen naar Nederland gevlucht waren, die met hun wijnkennis door de Nederlanders richting Zuid-Afrika gestuurd werden om een kwaliteitsslag te maken in Franschhoek.  

Ziektes en oorlogen

Er werden toentertijd al wijnen uit Zuid-Afrika geëxporteerd vanwege de kwaliteit, totdat meeldauw, phylloxera en oorlogen roet in het eten gooiden. Van 1880 tot aan 1980 lag de wijnbouw in Zuid-Afrika nagenoeg stil.  

Na deze tegenslagen werden er maatregelen genomen om een ramp van deze omvang voortaan te kunnen voorkomen, zo werd in 1918 de KWV opgericht (Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging). Constantia en Stellenbosch kropen uit het dal, maar pas na 1980 kwamen daar aanvullende wijnregio’s bij.  

Zuid-Afrika trotseert een internationale boycot

Ondertussen kwam het intreden van de apartheid in 1948, waardoor Zuid-Afrika afgesneden werd van de rest van de wereld; in 1960 kreeg het land zelfs te maken met een internationale boycot. Pas toen in 1990 de apartheid werd afgeschaft en Nelson Mandela werd vrijgelaten kon de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie weer opbloeien. Zuid-Afrikaanse wijn was weer toegankelijk voor de rest van de wereld en de exportmarkt groeide. Het land investeerde daarom flink in de wijnbouw. Met de eerste democratische verkiezingen in 1994 ging er letterlijk een wereld open voor Zuid-Afrika en haar internationale betrekkingen. 

Van Franse klassiekers tot aan inheems Afrikaans  

Het moge duidelijk zijn dat de oorsprong van de klassieke ‘Franse’ druiven bij de Hugenoten ligt, zij namen deze in de 17e eeuw mee. In de Zuid-Afrikaanse wijngaarden treffen we onder andere Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cinsault, Chardonnay en Sauvignon Blanc aan. Naast de ‘Bordeaux blends’ en ‘GSM-wijnen’ die Zuid-Afrika produceert staat het land bekend om de inheemse blauwe druif Pinotage en de veelvuldig aangeplante witte ‘Steen’ ofwel Chenin Blanc. 

Het land ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen zich andersom aandoen ten opzichte van het noordelijk halfrond. Voor de wijnbouw betekent dit dat de druivenoogst hier plaatsvindt tussen februari en april. Het gematigde klimaat kent warmte en droogte; de nabijheid van de Atlantische en Indische oceaan zorgt voor neerslag en de nodige verkoeling. 

Zuid-Afrikaans trots 

In 1925 werden de Pinot Noir en Cinsault (ook wel Hermitage genoemd) gekruist door een professor in de wijnbouw aan de universiteit van Stellenbosch, de heer Perold. Pinotage was het resultaat. De wijnen van deze nationale trots zijn inmiddels een internationaal succes. Wijnen gemaakt van de Pinotage zijn kruidig, met tonen van zwarte peper en menthol en smaken van donkerrood fruit als bramen, zwarte bes en vijgen, met een ‘aardse’ afdronk en aanwezige tannine. Een blend met Pinotage wordt met trots ‘Cape Blend’ genoemd en bestaat uit 30 tot 40% Pinotage, aangevuld met bijvoorbeeld Shiraz. 

De Chenin Blanc, bekend uit de Franse Loire vallei, is in Zuid-Afrika onder de naam ‘Steen’ het meest aangeplante druivenras aldaar. De ‘Steenwijnen’ geuren naar tropisch fruit en hebben aroma’s van amandel en honing; variërend van strakdroog naar zoet. De bloemige en frisfruitige druif is ook zeer geschikt voor het produceren van mousserende wijnen. Of in het Afrikaans: Vonkelwijn. Deze wijn wordt zoals Champagne gevinifieerd: de Methode Traditionelle ofwel het Zuid-Afrikaanse Methode Cap Classique. 

Heden ten dage barst het land van de jonge, ambitieuze wijnmakers, die prachtige wijnen produceren. Zo is Swartland, ooit een regio waar veelal bulkwijn vandaan kwam, nu een Walhalla voor avontuurlijke wijnmakers.Andere bekende wijnregio’s in het land zijn onder andere Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Robertson. De meeste wijngebieden bevinden zich rondom de Westkaap vanwege het gunstige (Mediterrane) klimaat. Walker Bay en Elgin aan de Zuidkust staan bekend als de koelste wijnregio’s van het land, hier wordt ‘Nieuwe-Wereld stijl’ Sauvignon Blanc en Pinot Noir geproduceerd.  

 

De meest toonaangevende producenten in Zuid-Afrika zijn onder andere: Kanonkop, Vilafonté, Keermont, Boekenhoutskloof en Meerlust

Hier vindt u alle wijnen uit Zuid-Afrika op Vintrado.